6000+ blije slapers
gratis verzending & retournering
langer & beter slapen
voor 23:45 besteld, morgen in huis
Wat te doen tegen slapeloosheid: met deze tips ga je beter slapen!
Eindeloos woelen in bed tot je in slaapt valt, ’s nachts uren naar het plafond staren, en ’s ochtends compleet uitgeput wakker worden: slapeloosheid is een vervelend probleem. En het heeft soms verstrekkende gevolgen in je dagelijks leven. Maar het goede nieuws is dat er manieren zijn om makkelijker in slaap te vallen, en (als je eenmaal slaapt) om beter, langer en dieper door te slapen. In dit artikel lees je onze beste tips tegen slapeloosheid.
TIP: Het is wetenschappelijk bewezen dat verzwaringsdekens je slaapkwaliteit verbeteren. Dankzij onze dekens met deep touch pressure technology maakt je brein meer serotine en melatonine aan, waardoor je dieper en langer slaapt. Zeg gedag tegen je slaapmedicatie en ga een gezondere (en uitgeruste) toekomst tegemoet!
Wat is slapeloosheid? En hoe erg is dat voor je gezondheid?
Iedereen slaapt wel eens slecht. Om als ‘slapeloosheid’ (insomnia) te kwalificeren, moet je vaker dan 2 keer per week slecht slapen, en heeft het slaapgebrek effect op je dagelijkse functioneren. Slaaptekort kan tot flinke problemen leiden. En dat gaat verder dan af en toe een afspraak vergeten, slechter presteren op je werk of je partner afsnauwen als die weer eens het verkeerde wc-papier meegenomen heeft uit de supermarkt.
Een verminderd reactievermogen is bijvoorbeeld levensgevaarlijk als je autorijdt, of zware machines bedient. Slaaptekort leidt bovendien tot een verminderde weerstand, waardoor je sneller ziek wordt. En op de lange termijn kan chronische slapeloosheid leiden tot verminderde vruchtbaarheid, overgewicht, diabetes, een verhoogd risico op kanker, alzheimer en hartproblematiek.
Ruwweg zijn medische experts erover eens dat hoe korter je slaapt, hoe korter je leeft. Dat betekent nou ook weer niet dat je vanaf nu moet proberen elke nacht twaalf uur te slapen in de hoop op het eeuwige leven, maar een streven van 7 tot 9 uur slaap per nacht is gezond.
De eerste stap: vind de oorzaak van slapeloosheid
Als je slapeloosheid wilt oplossen, dan zal je eerst moeten weten wat de oorzaak is. Als je slecht slaapt, kan dat namelijk aan een hele hoop verschillende dingen liggen. De belangrijkste redenen zijn psychisch, lichamelijk, slechte gewoontes of slaapstoornissen.
Tussendoor ook andere tips zien? Check dan deze 23 tips om makkelijker te slapen.
Psychische oorzaken van slapeloosheid
Iedereen heeft wel eens een periode waarin je slechter slaapt dan normaal. Misschien heb je de afgelopen tijd veel stress ervaren, bijvoorbeeld door een drukke periode op je werk, of gaat het even niet zo goed met je relatie. Dat kan ook onbewust zijn, en op de achtergrond spelen zonder dat je er veel bij stilstaat.
Als je last hebt van een angststoornis of depressie, kan dat ook zorgen voor slapeloze nachten.
Lichamelijke oorzaken van slapeloosheid
Het is ook goed mogelijk dat er een fysieke oorzaak is van je slaapproblemen. Als je ziek bent, kan het zijn dat de pijn, een verstoorde hartslag of benauwdheid je ’s nachts wakker houdt.
Zwangerschap kan ook een flinke bijdrage leven aan slapeloosheid. Het is niet niks als er een baby in je buik trappelt, op je blaas drukt, en de hormonen door je lijf gieren. Bovendien heb je als (hoog)zwangere vrouw een kortere REM-slaap, en het is juist díe slaapfase die ervoor zorgt dat je diep doorslaapt.
Aan de andere kant kan ook de menopauze tot slaapproblemen leiden. Veel vrouwen geven aan dat ze juist in de overgang last hebben van slapeloze nachten vol opvliegers en nachtzweten. Ouderdom in het algemeen kan ook leiden tot slaapproblematiek: moeilijker in slaap vallen, kortere nachten en lichte, onrustige slaap.
Gewoontes die leiden tot slapeloosheid
Het loont ook eens te kijken naar je gewoontes. Die kunnen namelijk onbewust bijdragen aan een slechte nachtrust. Een onregelmatig slaapritme maakt het moeilijk voor je lijf om makkelijk in slaap te vallen. Denk hierbij aan ploegendiensten, jetlags, of als je de ene avond om negen uur en de andere avond om half twee naar bed gaat. Te veel slapen heeft ironisch genoeg hetzelfde effect: als je overdag vaak dutjes doet of ’s ochtends te lang uitslaapt, kun je vaak ’s nachts moeilijker in slaap komen.
Let op wat je consumeert voor het slapengaan: cafeïne, sigaretten, drugs, medicijnen, alcohol, en zware maaltijden kunnen allemaal bijdragen aan lang wakker liggen. Ook als je vlak voor het slapengaan nog veel impulsen moet verwerken (zoals social media, intensief werken of sporten), houdt dat je brein nog even wakker.
Natuurlijk zijn er ook nog externe oorzaken waardoor je wakker kunt liggen, zoals geluidsoverlast van een huilende baby, verkeer of blaffende honden. Ook helpt het niet mee als je probeert te slapen in een te lichte kamer.
Slaapstoornis
Je slaapcyclus kan ook verstoord worden door een slaapstoornis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slaapapneu of restless leg syndrome. Het is een goed idee om je bij langdurige slaapproblemen te laten onderzoeken door een dokter.
Slapeloosheid oplossen: tips voor beter slapen
Als je al een tijdje met slapeloosheid worstelt, kun je er flink wanhopig van worden. Je bent uitgeput en wilt gewoon een keertje lekker slapen, is dat nou zoveel gevraagd? Wij hebben onze beste tips verzameld voor betere slaap op de lange én korte termijn.
Op korte termijn: nú beter slapen
Lees je dit artikel om half drie ’s nachts omdat je niet kan slapen en op zoek bent naar tips waarmee je zo snel mogelijk (terug) in slaap kunt vallen? Niet getreurd, wij hebben een lijstje van tips verzameld om sneller in slaap te vallen.
Op lange termijn: slapeloosheid genezen
Je kunt natuurlijk wel de symptomen bestrijden, maar nóg beter is om het probleem grondig aan te pakken. Dit doe je door te kijken naar je gewoontes, een optimale slaapomgeving te creëren en eventueel onderzoek te laten doen bij een dokter. Met deze tips kun je op de lange termijn je slapeloosheid verbeteren.
Kortom: er is hoop voor jouw slapeloosheid! Met deze tips slaap je binnen no time weer lekker diep en lang door. Goed voor je humeur, en nog beter voor je gezondheid! Slaap lekker.
Reacties worden goedgekeurd voordat ze geplaatst worden