Meteen naar de content

100 nachten proefslapen | Gratis verzending vanaf €50,-

info@hanacompany.nl

Verzwaringsdekens bij ouderen

Verzwaringsdekens bij ouderen

Naarmate we ouder worden, wordt slaap vaak een groter probleem. In dit artikel leggen we uit hoe verzwaringsdekens kunnen helpen bij slecht slapende ouderen. Onderzoek toont aan dat ouderen ten opzichte van jongere mensen minder REM-slaap hebben, waardoor ze zich overdag vermoeid kunnen voelen. Gelukkig kan een verzwaringsdeken senioren helpen om de herstellende slaap te krijgen die ze nodig hebben om zich verfrist en klaar voor de dag te voelen. Maar waarom spelen slaapstoornissen pas later op in het leven? Waarom slapen oudere mensen vaak slechter?

 Waarom komen slaapproblemen vaker bij ouderen voor?

Verzwaarde dekens worden nog niet veel gebruikt door oudere mensen. Toch zijn er nog veel ouderen die aangeven dat ze naarmate ze ouder zijn geworden, ze steeds slechter zijn gaan slapen. Een fabel is dat oudere mensen simpelweg minder slaap nodig hebben. Dit is onjuist, maar wel wat je vaak hoort. Volgens de National sleep foundation in Amerika hebben hebben oudere mensen gemiddeld elke nacht zeven tot negen uur slaap nodig om gezond en uitgerust te blijven.

Helaas krijgen veel senioren niet de slaap die ze nodig hebben. In enquetes melden mensen boven de 65 jaar consequent dat ze vaker last hebben van slapeloosheid in vergelijking met jongere mensen. In de groep 65 + zijn de slapeloosheidscijfers 39 procent. Voor mensen tussen de 18 en 29 jaar is het slapeloosheidscijfer 24 procent.

Er zijn een aantal redenen waarom ouderen meer slapeloosheid ervaren dan hun jongere leeftijdsgenoten. Sommige mensen ervaren een verschuiving in hun natuurlijke slaapritme naarmate ze ouder worden. Er zijn onderzoeken die verschillen kunnen aantonen in de hersenen van oudere mensen t.o.v. jongere mensen.  Deze verschillen laten zien dat het slaapritme van ouderen in hun hersenweefsel anders is.

Ook zijn er veel ziektes en medische aandoeningen die het voor ouderen moeilijk maakt om in slaap te vallen of in slaap te blijven. Bij andere mensen leidt een afname van de fysieke activiteit tot een algehele minder gezonde levensstijl, wat op zijn beurt weer zorgt voor beïnvloeding van de slaap. Bepaalde soorten medicijnen hebben ook bijwerkingen die slaapstoornissen kunnen veroorzaken.

Hoe een verzwaringsdeken helpt bij slecht slapende ouderen

Alleen omdat we ouder worden, wil dit nog niet zeggen dat een slechte slaapkwaliteit onvermijdelijk is. Als je op leeftijd komt zijn er verschillende dingen die je kunt doen om slapeloosheid te bestrijden.

Verzwaarde dekens kunnen ontzettend veel oudere mensen helpen die slecht slapen. Ze zijn geschikt voor iedereen, zolang je 10% van je lichaamsgewicht aanhoudt. Bij ouderen wordt een gebrek aan goede slaap vaak in verband gebracht met stress, prikkelbaarheid & depressies. Verzwaringsdekens helpen bij stress vermindering. Volgens studies hebben oude mensen vaker last van stress en depressie gerelateerde klachten. Oudere mensen hebben deze klachten zelfs vaker dan jongere mensen. Dit is vaak een gevolg van toenemende gezondheidsrisico’s en de afname van sociale relaties.

Onderzoekers hebben gemeten hoe verzwaringsdekens symptomen van stress (bloeddruk, polsslag) beïnvloeden. Ze ontdekten dat 33 procent van de deelnemers aan de studie een lagere activiteit vertoont. 63% voelde zich minder angstig. 

 Verzwaringsdekens helpen bij het Restless Leg Syndrome

Het Restless Leg syndrome komt steeds vaker voor bij mensen in Nederland en België. Het RLS komt bij ongeveer 10 tot 15% van de Nederlandse bevolking voor. Het syndroom van rusteloze benen is een bewegingsdrang in de benen. Mensen met RLS komen vaak moeilijk in slaap, omdat klachten vaak juist voor het slapen gaan opspelen. Deze mensen zijn vaak al moe en niet goed uitgerust. Vaak beginnen de verschijnselen na het twintigste levensjaar. Verzwaringsdekens kunnen deze mensen helpen.

Verzwaarde dekens leveren diepe druk op het lichaam en veel mensen merken dat het neerwaartse gewicht hen helpt te ontspannen. Deze stevige, consistente druk is als een knuffel om de benen, wat kan helpen het nare gevoel van RLS te verlichten.

verzwaringsdekens helpen bij restless leg syndrome

Verzwaringsdekens verminderen de angst

Een studie gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry wees uit dat 10% van de mensen tussen de 55 en 85 jaar een bepaalde vorm van een angststoornis heeft. Veel verschillende gezondheidsproblemen, zoals dementie en Alzheimer, kunnen angst veroorzaken en verergeren. Studies hebben aangetoond dat verzwaarde dekens bij deze mensen de angst aanzienlijk kan verlagen.

Volgens de Amerikaanse National sleep foundation zijn er verschillende factoren waar je mee rekening moet houden voor een goede slaapomgeving. Tips voor het verbeteren van de slaaphygiëne zijn bijvoorbeeld:

  • Langere dutjes dan 30 minuten overdag beperken
  • Gezond eten
  • Regelmatig sporten
  • Het vermijden van cafeïne

Het is ook belangrijk om je slaapkamer zo in te richten zodat het echt een plek wordt waar je kunt ontspannen. Het moet een plek zijn die alleen gericht is op slapen. Probeer een bureau dus te vermijden in je slaapkamer. verzwaarde dekens in je slaapkamer kunnen bijdragen aan ontspanning & een betere nachtrust.

verzwaringsdeken

Verzwaringsdekens helpen depressies bestrijden

Depressies ontstaan op alle leeftijden, maar komen tegenwoordig steeds vaker voor bij ouderen. Volgens het CBS hebben meer dan 1 miljoen mensen een depressie (gehad). Dit aantal groeit alleen maar. Er worden steeds meer antidepressiva geslikt. Depressie wordt steeds vaker in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder slapeloosheid. Slapeloosheid kan vervolgens tot een verslechtering van de depressie leiden. Slapeloosheid kan ook zorgen voor andere ernstige gezondheidsproblemen.

 

Aangezien oudere volwassenen vaak ernstige medische aandoeningen kunnen hebben (zoals hart- en vaatziektes), raden we aan een arts te vragen of een verzwaringsdeken veilig is. Mensen met ademhalings-, bloedsomloop- of temperatuurregelingsproblemen kunnen mogelijk geen verzwaringsdeken of schootkussen gebruiken. Het is mogelijk ook niet veilig als de oudere volwassene herstellende is van een operatie. Overleg dus altijd met je arts als je twijfelt.

Voor meer informatie kan je ons altijd mailen. Je kunt ook een slaapconsult boeken bij Anouk van Happy Sleeper.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Geproduceerd in Europa

Premium, duurzaam & handgemaakt

OEKO-TEX

Duurzaam & gecertificeerd katoen

CE Gecertificeerd

Veilig & betrouwbaar

Medisch hulpmiddel

Gebruikt door zorginstellingen