Meteen naar de content

100 nachten proefslapen | Gratis verzending vanaf €50,-

info@hanacompany.nl

Slaaptekort: Waarom is het zo ongezond voor je en wat kan je eraan doen?

Waarom is slaaptekort op de lange termijn zo ongezond voor je?

Steeds meer onderzoek wijst uit dat slaap een cruciale rol speelt in het algemeen welzijn van de mens. Goed slapen zorgt ervoor dat je zowel fysiek als mentaal goed de dag doorkomt. Zeker bij kinderen en tieners helpt goed slapen bij een goede ontwikkeling en het is daarom ook essentieel bij alle leeftijden.

Slaaptekort kan tot verschillende ziektes en complicaties leiden.

Slaaptekort kan tot verschillende ziektes en complicaties leiden, maar ook mentaal is slaaptekort op de lange termijn erg slecht voor je. Ondanks dat steeds meer onderzoek uitwijst dat slapen zo belangrijk is, krijgt 1 op de 4 Nederlanders niet genoeg slaap. Slaaptekort kan de mens op verschillende manieren beïnvloeden. Chronisch slaaptekort kan onder andere leiden tot (ernstige) gezondheidscomplicaties. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid slaap krijgt. 

In dit artikel leggen wij daarom uit waarom langdurig slaaptekort zo slecht voor je is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je wel door kunt slapen ‘s nachts. Tegenwoordig zijn er steeds meer natuurlijke manier om slaapproblemen op te lossen. Zo worden verzwaringsdekens en slaapmaskers steeds populairder. 

slaaptekort kan tot verschillende complicaties leiden

Slaap speelt een hele belangrijke rol bij het uitrusten van je lichaam. Niet alleen fysiek maar ook zeker mentaal. Daarom is het geen wonder dat slaaptekort voor ernstige complicaties kan zorgen. Zo kan slaaptekort zorgen voor:

  • verminderde productiviteit
  • slechte mentale gezondheid
  • slechte fysieke gezondheid
  • Goed uitgerust wakker worden helpt je om gedurende de hele dag scherp en fit te zijn.

Slaaptekort zorgt voor minder productiviteit

Het is bewezen dat mensen die niet voldoende slapen overdag minder productief zijn, sneller fouten maken en taken vaak minder snel afmaken. 

Mensen met slaaptekort hebben vaak moeite om hun emoties onder controle te houden en deze mensen kunnen zich vaak minder snel aanpassen. Dit is ook de reden dat mensen met slaaptekort vaak geprikkeld kunnen reageren. Dit komt omdat de aandachtsspanne van deze mensen laag is. Ook zijn deze mensen niet in staat zich snel aan te passen, waardoor ze chagrijnig worden.

Slaaptekort zorgt voor een minder snel herstel van spieren

Slaaptekort wordt ook in verband gebracht met herstel. Zo herstellen uitgeruste mensen sneller van zware trainingen, ziektes & mentale stoornissen/depressies. Mensen met slaaptekort hebben een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, zoals hart & vaatziekten, overgewicht en hersenbloedingen. Slaap zorgt er eigenlijk voor dat ontzettend veel processen in je lichaam goed gereguleerd worden. Een mens kan naast water en eten niet zonder slaap. Het is bewezen dat mensen na +- 12 dagen geen slaap komen te overlijden. Het is dus een eerste levensbehoefte en het is daarom belangrijk hier uiterst zorgvuldig mee om te gaan en het serieus te nemen.

Wat te doen tegen slaaptekort?

Er zijn ontzettend veel factoren die meewegen hoe goed je lichaam zich voorbereidt op het slapen en de kwaliteit van slapen. Elk mens heeft een geprogrammeerde lichaamsklok, die het lichaam een signaal stuurt wanneer het tijd is om naar bed te gaan. 

De interne lichaamsklok wordt gereguleerd door licht en donker. Je lichaam maakt zodra het donker wordt meer melatonine aan. Hierdoor maken je hersenen zich klaar om te gaan slapen. Dit proces begint vaak na de zonsondergang en helpt het lichaam de slaapcyclus te reguleren. Wanneer je je slaperig begint te voelen, voel je dat je gemakkelijk wegdrijft en in slaap valt. De hoeveelheid melatonine piekt voornamelijk in de avond en daardoor is het een belangrijk onderdeel van de voorbereiding voor het slapen. 

Melatonine kan aangevuld worden door bijvoorbeeld slaappillen, maar ook verzwaringsdekens en slaapmaskers helpen bij de melatonine aanmaak. Dit soort producten helpen op een natuurlijke manier en zijn niet verslavend. Veel mensen zien deze producten dan ook als een goed alternatief. In dit artikel leggen we meer uit over de voordelen van slaapmaskers én waarom ze tegenwoordig steeds meer gebruikt worden.

Wanneer kan je spreken van slaaptekort?

Hoeveel slaap iemand nodig heeft verschilt per persoon en hangt vaak af van de leeftijd & levensstijl. Onderzoek wijst uit dat de volgende uren aanbevolen worden per persoon en per leeftijd:

leeftijd

baby’s (0-3 maanden)

14-17 uur per dag

baby’s (4-11 maanden)

12-15 uur per dag

dreumessen (1-2 jaar)

11-14 uur per dag

peuters (3-5 jaar)

10-13 uur per dag

schoolgaande kinderen (6-13 jaar)

9-11 uur per dag

tieners (14-17 jaar)

8-10 uur per dag

Jongvolwassenen (18-25 jaar)

7-9 uur per dag

volwassenen (26-64 jaar)

7-9 uur per dag

volwassenen (65+)

7-8 uur per dag


Slaap je gedurende 1 dag in de week minder dan het aantal uur dat wordt aanbevolen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een chronisch slaaptekort. 

Tips bij chronisch slaaptekort

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de slaapkwaliteit te verbeteren en om chronisch slaaptekort tegen te gaan

  1. vasthouden aan een vast tijdstip om naar bed te gaan en elke dag ook rond hetzelfde tijdstip wakker te worden. Dit helpt je biologische klok, waardoor je slaapcyclus gereguleerd wordt. Hierdoor wordt de kwaliteit van slaap beter en zal je merken dat het makkelijker wordt om ‘s avonds naar bed te gaan en ‘s ochtends wakker te worden.
  2. Zorg voor een koele en stille kamer, waar je makkelijk in slaap kan vallen. Dit zorgt ervoor dat je hersenen zo min mogelijk prikkels hoeven te verwerken en zo creëer je de optimale slaapomgeving. Een verzwaarde deken kan helpen om angst te verminderen en je melatonine te verhogen. Lees hier meer over verzwaarde dekens.
  3. Zorg voor minder stimulerende middelen, zoals cafeïne. Het is natuurlijk al lang duidelijk dat overmatig cafeïne gebruik je slaap beïnvloedt, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen en om een diepe REM slaap te krijgen.
  4. Zorg voor een donkere kamer, door bijvoorbeeld gebruik te maken van verduisterende gordijnen. Ook een zwaartekracht slaapmasker kan bijdrage aan een betere nachtrust.Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Geproduceerd in Europa

Premium, duurzaam & handgemaakt

OEKO-TEX

Duurzaam & gecertificeerd katoen

CE Gecertificeerd

Veilig & betrouwbaar

Medisch hulpmiddel

Gebruikt door zorginstellingen